Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edge

2013.08.23

 Név: Edge

Magasság: 196 cm
Súlya: 110 kg
Származási hely: Orangeville, Ontario, Kanadaedge_kep.jpgSpeciális mozdulata: spear
Főbb eredményei: WWE Champion, World Heavyweight Champion, Intercontinental Champion, Unified WWE Tag Team Champion, World Tag Team Champion, WWE Tag Team Champion, WCW U.S. Champion, King of the Ring (2001), az első Money in the Bank Ladder Match győztese, 2010-es Royal Rumble győztes
 

Adam Joseph Copeland néven 1973. október 30-án született Kanadában. Kiskorában folyton pankrációt nézett a tévében. Kedvencei többek között Hulk Hogan, Bret Hart és Shawn Michaels voltak. Egy tanulmányi verseny nyereményeként elmehetett edzeni Sweet Daddy Siki-hez és Ron Hutchinson-hoz. A Nagy Tavak környékén pankrátorkodott, mint Sexton Hardcastle. Hard Impact néven SSW Tag Bajnok is volt Christian Cage-el.

Copeland 1998. június 22-én debütált a WWE-nél Edge néven. 1999. július 24-én Ontario-ban legyőzte Jeff Jarrett-et és Interkontinentális Bajnok lett. A címet Jarrett másnap visszanyerte.
„The Brood” néven összebandázódott a vámpír Gangrel-lel, és testvérével Christian-al (csak a sztoriban testvérek). A hármas később csatlakozott Undertaker „Ministry of Darkness” elnevezésű csoportjához. Később nézeteltérésbe keveredett a két csoport, és pár összetűzés után kiváltak a bandából. Új ellenfeleik a Hardy Fiúk lettek. Gangrel átpártolt Hardy-ékhoz és megalkották a „New Brood” formációt. Edge-ék és a Hardy Fiúk a Dudley Fiúkkal megspékelve WrestleMania 2000-en összecsaptak a WWE Tag Team címért. Itt lettek először bajnokok Christian-ék.
Edge-ék a gótikus stílusukat „laza csávós” stílusra cserélték. 7 alkalommal sikerült Tag Team bajnokságot nyerniük.
A 2001-es Royal Rumble-on elvesztették World Tag Team címüket a Dudley Fiúkkal szemben. WresteMania 17-ig kellett az újabb címre várni, ahol másodjára is győzni tudtak Dudley-ék és Hardy-ék ellen egy TLC (asztalok, létrák, székek) meccsen.

Edge akkor kezdett szóló karrierbe, amikor megnyerte a 2001-es King of the Ring-et. Christian szembefordult Edge-el, és összetűzésüket egy Interkontinentális Bajnokságon rendezték le. A győztes Edge lett. Test ellenében ugyan elvesztette az övet, de Kurt Angle félreállításával U.S Bajnok lett. Survivor Series-en legyőzte Test-et és egyszerre lett Interkontinentális és U.S. Bajnok is.
Átkerült a SmackDown-hoz, ahol Rey Mysterio-val összeállva WWE Tag Team Bajnokok lettek. Kétszer is megküzdhetett a WWE Bajnoki címért, de Brock Lesnar, majd a Big Show is legyőzték.
2003. februárjában súlyos térdsérülést szenvedett, és csak 2004. áprilisában tért vissza a RAW műsorába. Itt Chris Benoit-val megnyerték a World Tag Team Bajnoki címet. Miután elvesztették az öveket, Edge az Interkontinentális címmel vigasztalódott, amit Randy Orton legyőzésével szerzett meg, amit későbbi csalások miatt megvontak tőle. Edge innentől kezdve igazi gonosz karakterré vált. Shawn Michaels-el és Benoit-val együtt esélyt kapott a Taboo Tuesday-on a World Heavyweight Címre, amit Triple H birtokolt. A közönség Michaels-re szavazott, így ő küzdhetett a főeseményen. A címet nem nyerte meg, mert Edge beleavatkozott a mérkőzésbe. Benoit-val később összevesztek, és konfliktusuknak köszönhetően a következő Nehézsúlyú Címmérkőzést is elbukták Triple H-el szemben, ami egy Triple Threat meccs volt.

WrestleMania 21-en rendezték meg az első „Money in the Bank” meccset, amit megnyert. Ennek értelmében egy éven belül bármikor kihívhatta az aktuális World Heavyweight Bajnokot.
Az igazi életben összejött Lita-val, aki Matt Hardy barátnője volt. Ezt a történetet a pankrációs sztoriba is beépítették, Lita-nak köszönhetően tehát Edge és Matt ellenségekké váltak. A későbbiekben Edge beszedett egy sérülést és pár hétre kikerült a körforgásból. Visszatértekor kapott egy külön műsorblokkot a RAW-ban, melynek címe „The Cutting Edge” volt. Itt adta magának a „Rated-R Superstar” becenevet. A műsort arra használta, hogy szétcinkelje Ric Flairt. Kettejük nagy összecsapására 2006-ban került sor a New Year’s Revolution-ban, ahol az Interkontinentális öv volt a tét. Edge-et a mérkőzésen diszkvalifikálták. Aznap este a főesemény egy Elemination Chamber meccs volt John Cena világbajnoki övéért. A meccset a pépesre vert Cena nyerte. Edge ekkor lépett színre a kofferjával, ami a világbajnoki mérkőzést biztosította neki. Két perc alatt megszerezte első WWE Bajnoki Címét.
A 2006-os Royal Rumble-on Cena visszaszerezte az övet. WrestleMania 22-n egy nagyon látványos hardcore meccset vívott Mick Foley-val, melyet Edge nyert meg, miután rádobta Foley-t egy égő asztalra.
Másodjára akkor lett WWE Bajnok, amikor egy Triple Threat meccsen győzni tudott Rob Van Dam és John Cena ellen. Ezután Cena-val egy hosszas csatározás kezdődött, melynek eredményeként egy TLC meccsen elvesztette az övet. Ez volt karrierjében az eddigi egyetlen olyan meccs, ahol pár pillanatra még az eszméletét is elvesztette.

Randy Orton-nal megalapították a Rated-RKO duót, és a World Tag Team Bajnoki Címet is megszerezték Ric Flair és Roddy Piper legyőzésével. Edge ekkorra 11-szeres Tag Team bajnok lett, ami rekordnak számít. A címet később elvesztették a DX ellen.

2007. májusában legyőzte a legutóbbi „Money in the Bank” meccs győztes Mr. Kennedy-t, és a mérkőzés tétjeként újra megkapta az esélyt, hogy egy éven belül bármikor kihívhassa az aktuális világbajnokot. A lehetőséggel akkor élt, amikor Batista és Undertaker egy Steel Cage meccsen verték szét egymást. Undertaker-en végrehajtott egy spear-t és első alkalommal World Heavyweight Bajnok lett. Egy újabb sérülés következtében le kellett adnia az övet és négy hónap kényszerpihenő következett.
Visszatérte után összejött a SmackDown vezetőjével, Vickie Guerrero-val. Az Armageddon főeseményén a szokásos csalások árán ismét világbajnok lett.

WrestleMania 24-en Undertaker visszaszerezte az övet. Edge megalapítja a „La Familia” formációt, melybe Chavo Guerrero, Vickie Guerrero, Zack Ryder és Kurt Hawkins tartoznak. Vickie megfosztotta az övtől Undertaker-t, akinek újra meg kellett küzdenie Edge-el a címért a One Night Stand-en. A La Familia segítségével Edge újra világbajnok lett, ráadásul Undertaker-nek el kellett hagynia a WWE-t, amiért veszített.
SummerSlam-en azonban visszatért a sírásó és egy Hell in a Cell meccsen pokolra küldte Edge-et. Azóta eltünt…

Survivor Series-en tér vissza, és egyből meg is szerzi a világbajnoki címet Triple H és Vladimir Kozlov orra elől.
Egy hónappal később az Armageddon fő eseményén egy triple threat meccsen bukja az övet Jeff Hardy ellenében (a harmadik fél Triple H volt).

A 2009-es Royal Rumble-ig kellett várnia, mire újra bajnok tudott lenni. Matt Hardy, Chavo Guerrero és Vickie segítségével legyőzi Jeff-et.
Az övnek csak pár hetet örülhetett, mert a No Way Out-on az Elimination Chamber-ben elsőnek esik ki. Az új bajnok Triple H lesz. Bánkódnia azonban nem kellett, mert még aznap részt vesz a Nehézsúlyú Bajnoki Címért kiírt Elimination Chamber meccsen, és megnyeri!
A 25. WrestleMania-n Big Show és Cena az ellenfelei. A mérkőzést - és vele együtt a címet is - Cena nyeri meg. 3 héttel később azonban Big Show segítségével a Backlash-en újra Edge lesz a bajnok.
Az Extreme Rules-on bukja az övet Jeff Hardy-val szemben.
A Bash-en összeáll Chris Jericho-val, és megszerzik az egyesített csapat bajnoki öveket. Nemsokkal ezután súlyos sérülést szenved, és hónapokra kénytelen kimaradni.

2010. január végén tér vissza a Royal Rumble meglepetés résztvevőjeként, ráadásul meg is nyeri a Rumble-t.
A WrestleMania XXVI-on megküzd a világbajnok Chris Jericho-val, de nem sikerül a címszerzés.
Április végén átkerül a RAW-hoz.

Nem sokkal később műtéten esik át, ami miatt ott kellett hagynia a pankrációt.


 

A valós életben Copeland imád jégkorongozni, nem dohányzik és túl van két váláson is.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.